1. Wie kan een geschil aanmelden?
Alle klanten van de aangesloten corporaties kunnen bij de Geschillenadviescommissie terecht: huurders, medehuurders en ex-huurders. Ook huurdersorganisaties (huurdersverenigingen en bewonerscommissies bijvoorbeeld) kunnen een geschil aanmelden namens bewoners die zij vertegenwoordigen.
2. Wat is een klacht en wat een geschil?
Uw verhuurder kan iets doen dat u niet bevalt. Denk aan een fout met een bankafschrijving, een slecht uitgevoerde reparatie of een medewerker die u onvriendelijk heeft behandeld. Of uw verhuurder doet niets terwijl u vindt dat er wel iets moet gebeuren. In dat geval heeft u een klacht. Om de verhuurder de gelegenheid te geven uw klacht op te lossen, moet u uw klacht schriftelijk doorgeven aan uw verhuurder.
Bent u het oneens met de manier waarop de verhuurder uw klacht heeft behandeld of heeft u geen reactie gekregen op uw klacht, dan is uw klacht uitgegroeid tot een geschil. Een geschil kunt u voorleggen aan de Geschillenadviescommissie.
3. Wanneer neemt de Geschillenadviescommissie een geschil níet in behandeling?
- Als uw klacht onder verantwoordelijkheid valt van de overheid, bijvoorbeeld klachten over de woonruimteverordening
- Als uw klacht kan worden behandeld door een andere instantie of daar al in behandeling is, bijvoorbeeld bij de Huurcommissie, de Bezwarencommissie Woningtoewijzing of de rechter
- Als u nog niet samen met de corporatie heeft geprobeerd uw klacht op te lossen
4. Ik heb een probleem met mijn buren. Kan de Geschillenadviescommissie mij helpen?
Nee, de Geschillenadviescommissie bemiddelt alleen bij klachten tussen huurders of andere klanten en de verhuurder. Niet bij klachten tussen huurders onderling. Soms is het moeilijk om een strikte grens te trekken. Een conflict tussen buren kan tot een geschil met uw verhuurder leiden. Bijvoorbeeld als u vindt dat de woningcorporatie te weinig doet aan overlast. Bespreek uw klacht in ieder geval eerst met uw verhuurder.
5. Ik ben woningzoekende. Kan ik dan een geschil indienen?
Ja, in principe wel. De Geschillencommissie is er voor alle klanten van de aangesloten woningcorporaties: huidige, voormalige en toekomstige. Als u als woningzoekende bijvoorbeeld vindt dat één van de aangesloten corporaties u onfatsoenlijk heeft behandeld, kunt u die klacht voorleggen aan de Geschillenadviescommissie. U kunt geen klachten aan de Geschillenadviescommissie voorleggen die betrekking hebben op de woningtoewijzing: daarvoor moet u zich wenden tot Woonnet-Rijnmond of de Bezwarencommissie Huisvesting.
6. Ik ben huurder geweest bij één van de aangesloten corporaties. Kan ik nog een geschil indienen?
Ja, in principe wel. De Geschillencommissie is er voor alle klanten van de aangesloten woningcorporaties: huidige, voormalige en toekomstige. Als u bijvoorbeeld een klacht heeft over de afhandeling van uw huuropzegging kunt u die voorleggen aan de Geschillenadviescommissie.
7. Kan ik namens een groep huurders een geschil indienen?
Ja, in principe wel. Huurders kunnen als groep naar de Geschillenadviescommissie stappen. Ook een Vereniging van Eigenaren (VvE) of een huurdersvertegenwoordiging (huurdersvereniging, bewonerscommissie) kan namens de betrokken klanten een beroep doen op de Geschillenadviescommissie. Het geschil moet dan wel gaan over dezelfde klacht. Heeft het geschil met meerdere klachten te maken, dan moet elke klacht apart aan de Geschillenadviescommissie worden voorgelegd.
8. Ik heb (meer dan) 6 weken geleden een klacht gemeld bij de corporatie en heb geen reactie gekregen. Is mijn klacht dan een geschil dat ik kan indienen?
Ja, als de corporatie na 6 weken niet of niet afdoende op uw schriftelijke klacht heeft gereageerd, is uw klacht een geschil geworden dat u aan de Geschillenadviescommissie kunt voorleggen. U kunt tot maximaal een jaar na het feit waarover uw geschil gaat, de klacht aan de Geschillenadviescommissie voorleggen.
9. Moeten de aangesloten woningcorporaties een advies van de Geschillenadviescommissie opvolgen?
Ja, in principe wel. Maar de corporaties mogen van het advies afwijken. Het bestuur (de directeur) van de corporatie beslist daarover. De adviezen van de Geschillenadviescommissie zijn niet bindend, maar wel gekwalificeerd. Dat betekent dat het bestuur van de aangesloten woningcorporaties alleen met een goede motivatie van het advies mag afwijken. Binnen twee weken nadat de Geschillenadviescommissie advies heeft uitgebracht, krijgt u van de betrokken corporatie bericht of zij het advies opvolgt. Doet de corporatie dat niet, dan legt ze uit waarom.
10. De hoorzittingen worden bij één van de aangesloten woningcorporaties gehouden. Is de Geschillenadviescommissie wel onafhankelijk?
Ja, de voorzitter, de commissieleden en de secretaris hebben geen persoonlijke of zakelijke banden met de aangesloten corporaties of met de huurdersorganisaties van de aangesloten corporaties. De corporaties stellen ruimte ter beschikking voor de hoorzittingen om kosten te besparen. Dit heeft geen invloed op de uitspraak en het advies van de Geschillenadviescommissie.
11. Welke gegevens legt de GAC van mij vast?
Als u bij de GAC een geschil indient, hebben wij gegevens van u nodig om uw geschil te kunnen behandelen. De gegevens die wij voor dit doel vastleggen zijn in elk geval uw naam, uw adres, postcode en woonplaats, en van welke corporatie u uw woning huurt. Daarnaast leggen wij de informatie vast die u zelf aan de GAC verstrekt over het geschil.
12. Wat doet de GAC met mijn gegevens?
Wij gebruiken uw gegevens om bij de corporatie te kunnen opvragen of uw geschil al bij de corporatie bekend is en wat zij al voor u hebben gedaan om te proberen uw geschil op te lossen.
Als er een hoorzitting komt waarin de GAC uw geschil behandelt, wordt er een dossier gemaakt waarin de gegevens die u zelf hebt verstrekt en de gegevens die de corporatie ons heeft gegeven, worden opgenomen.
13. Wie kan mijn gegevens allemaal zien?
De gegevens die u de GAC verstrekt komen binnen op het secretariaat. De ambtelijk secretarissen kunnen uw gegevens zien.
Uw gegevens worden alleen gedeeld met de corporatie waarvan u uw woning huurt.
Als uw geschil behandeld wordt in een hoorzitting, kunnen de secretaris, de commissieleden en de corporatie uw gegevens zien.
14. Worden mijn gegevens gedeeld met mijn verhuurder?
Ja. Dat is nodig om uw geschil te kunnen behandelen. Als wij uw gegevens niet zouden delen met uw verhuurder, dan zou de corporatie de GAC ook niets kunnen vertellen over de achtergrond van uw geschil en over wat er al door de corporatie gedaan is.
15. Hoe lang bewaart de GAC mijn gegevens?
Wij bewaren uw gegevens gedurende vijf jaar nadat het geschil is behandeld. Gegevens van geschillen die niet ontvankelijk zijn (en die dus niet behandeld zijn), worden bewaard gedurende het jaar waarin het geschil is ingediend. In het jaar erna worden die gegevens nog een paar maanden bewaard, tot het moment dat de commissie het jaarverslag over het behandeljaar heeft vastgesteld. Meestal is dat ongeveer in mei. Daarna worden de gegevens van de niet-ontvankelijke geschillen vernietigd.