Klachten uit de praktijk

Sinds de oprichting in 1998 heeft de Geschillenadviescommissie zeer uiteenlopende geschillen behandeld. Hieronder leest u over een aantal geschillen uit de praktijk en hoe deze zijn afgehandeld. In ons jaarverslag leest u meer van deze verhalen.

Terugkerend vocht

Een huurder heeft een terugkerende klacht: vocht in zijn woning. Hij wil dat de verhuurder de oorzaak nu een keer goed aanpakt en zijn door vocht aangetaste vinyl vergoedt. Naar zijn mening krijgt hij onvoldoende gehoor bij de corporatie. Daarom stuurt hij zijn geschil naar de Geschillenadviescommissie.

Tijdens de hoorzitting toont de corporatie alsnog begrip. Ze stelt voor om een vochtmeting te laten doen en samen met de huurder een schadeformulier in te vullen voor de verzekering. De Geschillenadviescommissie besluit af te wachten wat deze toezeggingen opleveren. Binnen enkele weken volgt goed nieuws. Het vochtprobleem is opgelost en de huurder heeft op kosten van de verhuurder nieuw vinyl aangeschaft.

De buurman moet meewerken

Voor sommige reparaties is het nodig dat de buren meewerken. Zoals bij een huurder wiens cv-ketel moet worden vervangen. Om dat mogelijk te maken, moet in het huis van de bovenbuurman een doorvoer worden gemaakt. Lange tijd weigert de buurman mee te werken. Daardoor duurt het langer dan normaal voordat de cv-ketel van de huurder kan worden vernieuwd en moet de huurder extra stookkosten betalen. De huurder vindt dat zijn verhuurder daarvoor aansprakelijk is. De corporatie werpt tegen dat de hogere stookkosten meerdere oorzaken kunnen hebben. De huurder vraagt de Geschillenadviescommissie het geschil te beoordelen.

De corporatie toont aan dat ze actie heeft ondernomen om medewerking van de buurman af te dwingen. De Geschillenadviescommissie vindt daarom dat de corporatie niet in gebreke is gebleven en verklaart het geschil niet gegrond.

Rekening niet begrijpelijk

Een huurder snapt een rekening niet, ook niet nadat de verhuurder er uitleg over heeft gegeven. Hij weigert daarom te betalen. De corporatie blijft aanmaningen sturen en schakelt zelfs een deurwaarder in waardoor de kosten voor de huurder verder oplopen. Dat is voor de huurder reden om de Geschillenadviescommissie in te schakelen.

Het blijkt dat de huurder het overzicht helemaal kwijt is en er zelf niet meer uitkomt. De Geschillenadviescommissie adviseert de corporatie een afspraak te maken met de huurder en met een voor de huurder vertrouwd iemand die meer thuis is in cijfers, bijvoorbeeld degene die voor hem belastingaangifte doet. Tijdens deze afspraak kan de verhuurder met alle papieren erbij nog een keer goed uitleggen hoe het zit en nagaan of alle vragen zijn beantwoord.

Huurders onaangenaam verrast

Bij een grote onderhoudsbeurt worden alle ramen in een blok woningen vergroot. Voor enkele bewoners komt dit als een complete verrassing. Nu passen de gordijnen opeens niet meer. Deze groep bewoners vraagt de verhuurder een vergoeding voor de kosten van nieuwe gordijnen. Zij vinden dat zij van tevoren niet goed zijn geïnformeerd over het vergroten van de ramen. De corporatie spreekt dit tegen. Er is immers een proefwoning ingericht waar de bewoners precies konden zien wat er allemaal zou veranderen. Alle bewoners zijn uitgenodigd om te komen kijken.

De klagende bewoners leggen het geschil aan de Geschillenadviescommissie voor. Tijdens de hoorzitting blijkt dat de corporatie de uitnodiging twee maanden voor openstelling van de proefwoning heeft verstuurd. In die lange tussentijd zijn veel huurders de uitnodiging vergeten of kwijtgeraakt. Uiteindelijk zijn dan ook maar drie bewoners in de proefwoning geweest. De Geschillenadviescommissie vindt dat de corporatie hier alerter op had moeten zijn. Ze had alle bewoners, bijvoorbeeld met een brief, nog eens extra moeten wijzen op de veranderingen die zouden plaatsvinden. Het geschil is dus gegrond. De corporatie heeft daarop alle bewoners een vergoeding voor nieuwe gordijnen gegeven.

Onveilig achter kapotte entreedeuren

De schuifdeuren van de hoofdentree, bedoeld om ongewenst bezoek tegen te houden, gaan meerdere keren kapot en blijven dan open staan. Gevolg: hangjongeren en zwervers in het portiek en inbraken in de kelderboxen. Het geeft de huurders een onveilig gevoel. Eén van hen besluit uit onvrede een maand geen servicekosten te betalen. Als de corporatie hem aanmaant om die kosten te betalen, legt hij het geschil voor aan de Geschillenadviescommissie.

Tijdens de hoorzitting legt de corporatie uit dat zij inmiddels deuren met een zwaarder mechaniek heeft geïnstalleerd zodat de schuifdeuren niet meer kunnen worden geforceerd. Deze deuren moesten worden besteld waardoor de reparatie langer duurde dan normaal. De Geschillenadviescommissie vindt dat de verhuurder het probleem van de deuren goed heeft opgelost, maar onvoldoende heeft gecommuniceerd met de huurders. Ze adviseert de corporatie dit een volgende keer beter te doen. De huurder krijgt het advies de ingehouden servicekosten alsnog te betalen omdat hij zijn onvrede niet op deze manier mag verrekenen.

Deel uw ervaring

Wilt u uw eigen verhaal delen? Vul onderstaand formulier in. Mogelijk delen wij (een deel van) uw verhaal op deze pagina. U blijft hierbij anoniem.

Ervaringen